Inloggen

×

Roeien / Kamprechterscursus

Wat doet een kamprechter?

Een kamprechter is verantwoordelijk voor het veilig en eerlijk verlopen van (niet)nationale roeiwedstrijden. Om de regels te bewaken en bevorderen beoordeelt een kamprechter bijvoorbeeld de veiligheid van het materiaal. Maar ook het wegstarten van wedstrijden, wedstrijden vanuit een boot volgen en zorgen voor (herstel van) gelijke kansen behoren tot de taken van een kamprechter.

Welke functies vervult een kamprechter tijdens een wedstrijd?

Een kamprechter vervult diverse functies:

  • Controlecommisie: botenterrein en weging
  • Aligneur: legt alles op startlijn
  • Starter: eerlijke start
  • Kamprechter: volgt race
  • Commissie van aankomst: stelt finishvolgordevast
  • Hoofd van de jury: baas van de kamprechters

Waarom kamprechter worden?

Kamprechters zijn onmisbaar voor wedstrijden, zonder kamprechters geen wedstrijd! Als kamprechter ben je zonder zelf te roeien zeer nauw betrokken bij de roeisport en geef je iets terug aan het roeien. Daarnaast is kamprechteren erg leuk (in een motorboot racen!), gezellig en geeft het veel voldoening. Ook leer je veel over reglementen en hoe wedstrijden in elkaar zitten.

Skøll heeft ontzettend veel leden, we zijn altijd goed vertegenwoordigd op wedstrijden en we organiseren de Skøll Cup. Helaas hebben we erg weinig kamprechters op onze vereniging. Er zijn steeds meer wedstrijden waardoor de druk op kamprechters elk jaar groter wordt. Een grotere poule kamprechters is ook van belang voor onze eigen vereniging, om zelfvoorzienend te zijn op onze eigen wedstrijd.

Wie kan er kamprechter worden?

Iedereen die 18 jaar of ouder is, kan kamprechter B worden.

Hoe word je kamprechter?

Om kamprechter B te mogen worden, moet een theorie-avond gevolgd worden. De opgedane kennis wordt getoetst in een theorie-examen, waarna de B-licentie wordt verkregen. Aansluitend volgt een traject waarin je onder begeleiding ervaring opdoet op verschillende soorten wedstrijden en diverse opdrachten uitvoert om een portfolio samen te stellen. Er zijn ongeveer 4 wedstrijden nodig om het portfolio af te ronden. Als je het portfolio hebt afgerond sluit je je opleidingsfase af waardoor je op niet nationale boord-aan-boord wedstrijden zelfstandig aan de slag kan gaan.

Wat houdt de cursus precies in?

De cursus bestaat uit 3 avonden. Op de eerste avond wordt het Reglement voor Roeiwedstrijden besproken. Begrip van de regels is een basis die elke kamprechter moet hebben. Tijdens de tweede avond worden inhoudelijk de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een kamprechter op wedstrijden besproken. Tijdens de laatste avond wordt een examen gemaakt.