Inloggen

×

Roeien / Wedstrijd

Wedstrijdroeien
De meest intensieve en prestatiegerichte vorm van roeien. De kick om HARD te roeien, de kick om als eerste over de lijn te komen, de kick om te WINNEN! Met het beste materiaal en een hecht team van roeiers, goede coaches en topstuur alles geven om het beste uit jezelf te halen voor die eerste plek. Als je dat wilt, dán ga je wedstrijdroeien. Dat kan dan ook meteen in je eerste jaar, na de introductieperiode.
Een jaar wedstrijdroeien is hard roeien, hechte vriendschappen en groeien als persoon zelf. Kortom een jaar om nooit te vergeten.

Skøll draagt met haar beste roeiers al jaren bij aan de nationale top. Tijdens de  Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) mochten er vier Skøllies starten voor de Nederlandse driekleur.  Bij de Zomerspelen van 2012, zond Skøll maar liefst 7 roeiers uit de naar de Olympische Spelen. Meer dan enige andere roeivereniging in Nederland die Spelen. Bovendien meer dan ooit in de Skøll-historie! 

Eerstejaars Wedstrijdroeien
Nadat je in de introductie hebt leren roeien, besluit je te gaan wedstrijdroeien. Om hiervoor in aanmerking te komen zal je jezelf in de laatste weken van de RIT op moeten geven voor de selecties. Tijdens de selectie wordt er gekeken naar je lichaamsbouw, motivatie, roeitechniek, kracht & sportverleden. Als je vervolgens bent ingeselecteerd, ben je samen met 8/9 anderen een ‘eerstejaarsacht’. Het belooft een mooi jaar te worden, waarin je op nationaal niveau strijd tegen andere eerstejaarsachten. Je onderneemt teambuildingsactiviteiten, zodat jullie snel een hechte ploeg zijn. Alles staat in het teken van HARD roeien. Je spreekt met je ploeg af dat jullie er alles aan doen om zo hard mogelijk te gaan op het water. Dat betekent dat je ‘in training’ gaat. Je zorgt goed voor je lichaam (goed eten, goed slapen), zodat je elke training topfit bent.

Het wedstrijdroeien op Skøll is opgedeeld in 4 zogenaamde secties, ook wel afdelingen genoemd: Zware Mannen (>72,5kg), Lichte Mannen (<72,5kg), Dames (>59kg) en Lichte Dames (<59kg).
Voor elk van deze afdelingen bestaat er een nationaal eerstejaars klassement. Het streven van Skøll is alle vier de eerstejaarsploegen vooraan mee te laten varen, met als resultaat een top 3 positie in het landelijk eerstejaars klassement.
Om deze doelstellingen te behalen is er een hoofdcoach in dienst van Skøll die de grote lijnen en de techniek in de gaten houdt. Daarnaast beschikt Skøll als een van de weinige verenigingen over een overdekte roeibak die zeer goed van pas komt tijdens vorstperiodes.

Het wedstrijdjaar
Het seizoen wordt grofweg ingedeeld in 4 delen.
Het eerste deel begint in de herfst en loopt tot half februari. In deze tijd werk je aan het opbouwen van algemene kracht en uithoudingsvermogen. Daarnaast is er veel aandacht voor de roeitechniek. Naast roeien doe je aan ergometeren en circuittrainingen. In deze tijd wordt de basis gelegd voor het zomerseizoen! In deze periode zal het eerste trainingskamp plaatsvinden. Van 1-6 januari 2019 zal de gehele wedstrijdsectie afreizen naar Brugge om daar te trainen, eten en leven als een echte wedstrijdroeier.
In februari en maart is het ‘langebaanseizoen’. Hierin roei je verschillende langere afstanden waarbij de langste afstand  8km is. Deze laatste wedstrijd, de Head of the River Amstel, wordt op de Amstel verroeid en wordt door velen als een echte klassieker beschouwd en al sinds 1932 georganiseerd.

Van april t/m begin juli is het ‘kortebaanseizoen’. Vanaf nu zijn alle wedstrijden de olympische afstand van 2000m. Je zult in Amsterdam, Houten, Rotterdam en Tilburg roeien. Dit zijn vaak bloedstollende races waarbij veel mensen komen kijken. Ook veel verenigingsgenoten komen jou aanmoedigen. In deze periode vindt het tweede trainingskamp plaats in Tilburg.
Na de laatste wedstrijd (begin juli, maar voor toppers vaak pas augustus) is er een ‘herstelperiode’. Afbouwen, uitrusten van een seizoen dat sneller voorbij is gegaan dan je denkt.

Ouderejaars Wedstrijdroeien
Na je eerste jaar wedstrijdroeien ben je een heleboel ervaringen en een club nieuwe vrienden rijker. Je besluit nog een jaar te gaan roeien. Ook nu wordt het jaar weer opgebouwd waarin fysieke en technische groei voorop staat.  Maar een aantal dingen zullen anders zijn. Er komen krachttrainingen bij, je zult in meer verschillende boottypes varen en je zult waarschijnlijk je eerste internationale wedstrijd starten. Ook ga je mogelijk op trainingsweek naar Spanje.

Het is mogelijk om binnen enkele jaren de (inter)nationale top te bereiken. Matthijs Vellenga kwam in 1998 op Skøll aan, leerde roeien, leerde hard roeien, werd in 2002 al 5e op het WK en startte in 2004, 2008 en 2012 de Olympische Spelen. Carline Bouw begon met roeien in 2004 en haalde binnen 2 jaar al goud op EK studenten 2006. In 2009 haalde ze goud op het WK (W4-), waarna zij op de Olympische Spelen in Londen én Rio de Janeiro een medaille behaalde. Lies Rustenburg, die met roeien begon in 2008, roeide in 2010 al op het WK <23jaar en haalde in 2011 & 2012 een bronzen plak op dat toernooi. Bij de Olympische Spelen van Rio lag zij op het water met de damesacht.
En wat meer recentelijk: Elsbeth Beeres, zij roeide in eerstejaars dames 2015/2016 werd in 2017 al wereldkampioen <23 jaar, en behaalde in 2018 een zilveren medaille op het EK. Het kan dus snel gaan!

 

A.A.S.R. Skøll