Inloggen

×

Verbouwing / Geschiedenis verbouwing

Lustrumverbouwing = geschiedenis schrijven!

‘Geschiedenis schrijven doe je samen!’

Met de Lustrumverbouwing schrijven we Skøll-geschiedenis. Nu er daadwerkelijk gebouwd wordt, is het een mooi moment om dat ook letterlijk te doen.

Na de oprichting van de A.A.S.R. Skøll in 1966 is in 1971 de eerste paal van het gebouw geslagen. Vervolgens werd in 1994 het gebouw voor 1 gulden gekocht van de Universiteit van Amsterdam.

In 2011 is ons project – de Lustrumverbouwing – ontstaan vanuit V&O (Verbouw en Onderhoud), ondersteund door Frank Wendte, erelid van Skøll en bouwadviseur. Het doel was een krachtruimte te realiseren. De ambitie werd al snel “Skøll klaar voor de volgende 50 jaar”, geïnspireerd door het naderende 10de Lustrum in 2016. 

In 2013 werd na een ontwerpwedstrijd architect Minke Wagenaar geselecteerd. In 2014 werd het businessplan opgesteld onder leiding van Rens Reeskamp en Tom Hendriks. Na een goedkeuring van de buitengewone ALV in 2014 kwam er een budget van €33.000 beschikbaar om een definitief ontwerp te maken. Dit ontwerp omvatte een dakopbouw met ruim 70m2 krachtruimte en bijna 140m2 ergometerruimte. Tevens wordt er een renovatie uitgevoerd van de keuken, kleedkamers, douches en het sanitair. Tot slot komt er een extra achtenloods vrij door de ergometers naar boven te verhuizen.

De begroting van het project is ruim 1 miljoen euro, welke grofweg in 4 delen is gefinancierd. Het eerste kwart is subsidie van de gemeente Amsterdam, aangevraagd door Joost Kersten. Het tweede kwart is een bijdrage van SBS (Stichting Botenhuis Skøll). Het derde kwart zijn obligaties en een bancaire lening. Het laatste kwart is sponsoring en donaties van de vele ‘Wolves of Fame’ zoals Oud-Skøll. Belangrijk hierin was het wervingsteam, onder leiding van Mark Bijlsma, Matthijs van Dam, Merijn Soeters en later Jasper Snoek. Bijzonder is de substantiële bijdrage van Felix van der Velde, medeoprichter van Skøll en oud-CEO van VISA Europa. De begroting is opgesteld door het Financiële Team met Sjoerd ten Brinke, Peter Walrecht, Gijs Andringa en Jan van der Bij.

In 2017 heeft architectenbureau Koning-Ellis het project overgenomen en bij de BAV 2017 heeft de ALV met 93% voor het ontwerp gestemd. Het plan kreeg in mei 2018 unaniem steun van alle adviesorganen en vervolgens van Bestuur ’18. Begin juni is het contract met aannemer STB-bouw getekend en augustus 2018 is de bouw gestart.

De dagelijkse coördinatie is gedaan door de Commissarissen Gebouw: Rens Reeskamp, Gertjan Bluemink, Fedde Meijer, André Baart en Sjoerd Verwijs, en daarna de Commissarissen Verbouwing: Marloes Ekkelkamp, Loïs Stroeve en Tamara Broughton, hierbij ondersteund door besturen ’11 t/m ’19 van Skøll.

Bij voorbaat mijn excuses voor eventuele hiaten, het is helaas niet mogelijk om iedereen te benoemen. Er is door vele tientallen ambitieuze en getalenteerde leden gewerkt aan dit prachtige project. Want: geschiedenis schrijven doe je samen!

 

Commissaris gebouw bestuur ‘11

Projectleider Lustrumverbouwing

 

Jorrit Broertjes