Inloggen

×

Vereniging / Geschiedenis / Lustra / Lustrum I 1966-1971

Lustrum I 1966-1971
De afdeling roeien van de Universitaire Sportvereniging (US) komt eraan. Op 3 november 1966 richten Rob Kok (Vervoorn), Eveline Boudewijn, Mieke Melief, Jacques van de Berg en Felix van der Velde de roeivereniging US Skøll op. Bij de KNRB wordt een aanvraag voor toetreding tot de bond ingediend, echter deze moet voor 1 november binnen zijn. Net te laat dus. Dientengevolge, zal in het wedstrijd-seizoen 1967 nog niet gestart worden door Skøll. Nadat de inschrijving is geopend heeft Skøll al snel 30 leden.De gemeente had in 1966 toegezegd dat Skøll de accommodatie bij de Berlagebrug mag gebruiken, het officiële contract is echter nog steeds niet getekend. De leden kunnen dus nergens terecht. Een soort bestorming van het gemeentehuis volgt en in april 1967 kan eindelijk een start gemaakt worden met het roeien in gemeenteboten bij de Berlagebrug.Stilos (roeigebeuren voor personeel UvA en voor hen die af en toe gebruik willen maken van materiaal, zonder lid van Skøll te worden) wordt bestookt met aanvragen om subsidie voor wedstrijdboten. Skøll koopt zelf een twee-met (Woelwatel), vervolgens krijgt Skøll van Stilos de toezegging dat zij een vier en een acht zullen kopen, die Skøll zal kunnen lenen. Een botendoop voor de vier (Universiteit van Amsterdam) en de acht (Skøll) wordt georganiseerd. Een groot aantal hoge heren is uitgenodigd: leden van het College van Bestuur, de wethouder van sportzaken (Verheij), de Dienst Bouw en Huisvesting, Bureau Studenten Sport, universiteitsartsen, de US, de Folia, Civitas etc. De boten komen niet op tijd over uit Duitsland. Er worden twee boten van Nereus geleend, die pro forma gedoopt worden, zo komen de hoge heren niet voor niets. Prof. Gerding en wethouder Verheij dopen de twee-met, vier en acht.

Op de eerste Algemene Vergadering wordt US Skøll, afdeling van de Universitaire Sportvereniging, definitief omgedoopt in A.A.S.R. Skøll en daarmee zelf-standig.Ook de tenue wordt bepaald. De Skøllkleding bestaat uit een Skøllshirt en het bestuur en de wedstrijd-roeiers hebben een wit jasje, met rood koord afgebiesd. Bij dit jasje wordt een Skøllstropdas gedragen, deze is rood met een wit Skøllvikingschip. Ook is er een Skøllshawl, links rood en rechts wit. Voordat Skøll zich kan aansluiten bij de KNRB, moet er helaas een wijziging in het tenue komen. Het tenue moet voldoende afwijken van een andere bij de KNRB aan-gesloten vereniging. Op 15 december 1967 sluit Skøll zich uiteindelijk bij de KNRB aan, op voordracht van Gyas, De Amstel en Nereus.

In seizoen 1968 start er een Skøll acht en een Skøll/ RIC acht. Eén seizoen later in 1969 starten er reeds drie herenachten (2 zware en 1 lichte). De zware senioren B vier met (Ad Westerhuis, Jacques van de Berg, Bas van Drooge, Rob Kok) behaalt in 1968 drie overwinningen, onder andere op de internationale Koninklijke Hollandbeker op de Bosbaan. In 1969 wordt Ad Westerhuis in de twee-met Nederlands kampioen en wordt hij uitgezonden naar het EK in Klagenfurt, waar een vijfde plaats in de kleine finale wordt behaald. De Olympische Spelen in Mexico worden op enkele seconden gemist.D’Onderlinghe wedstrijden worden tweemaal per jaar verroeid, waarvan er één op de Dies gehouden wordt. Een vast onderdeel hierbij is de wedstrijd tussen het nieuwe en het oude bestuur. Skøll heeft vooralsnog geen eigen sociëteitsruimte. Borrels worden georganiseerd in café Hesp, iedere donderdag vanaf 17.30 uur. Feesten zijn vaak op andere roeiverenigingen, zoals De Amstel en Poseidon.

Door de uitbundige groei van Skøll ontstaat de behoefte aan een eigen loodsruimte en een eigen sociëteit.De universiteit stelt een bedrag van vijf ton beschikbaar voor het bouwen van een botenhuis. Daar Ondine geen geld heeft om een botenhuis te bouwen neemt Skøll een optie van roeivereniging Ondine over en verkrijgt daarmee een stuk grond langs de Amtel. Skøll stelt een aantal minimumwensen op m.b.t. het gebouw: een loods, kleedkamers en een eigen sociëteit, waarbij het geheel plaats moet kunnen bieden aan maximaal 200 tot 250 leden. De universiteit maakt van de bouw echter een prestigeobject: personeel van de universiteit moet er ook kunnen roeien en dus moet het gebouw plaats bieden aan maximaal 750 personen.Op last van de universiteit wordt een fusie met Nereus besproken, vanwege de financiële voordelen van twee verenigingen in één pand (of twee panden). Door de problemen over de geldverdeling en een zeer uiteenlopende identiteit willen de beide verenigingen niet fuseren.

De universiteit besluit een gebouw te laten bouwen, waarin Skøll en Stilos samen zullen komen: het Universitair Botenhuis. Skøll gaat het botenhuis huren van de universiteit. Ieder lid wordt vanaf nu een extra bijdrage gevraagd in de contributie. De uren waarop er Stilosinstructie is, deelt Skøll het gebouw met hen. De rest van de tijd is het gebouw voor Skøll alleen. Jarenlang zal Skøll het gebouw zonder contract huren, wegens onenigheid over het gebruiksreglement (delen gebruik met Stilos), waarover jaren besprekingen worden gevoerd. Op 22 februari 1971 wordt de eerste paal van het Universitair Botenhuis in de grond geslagen door Rob Kok en Felix van der Velde.

A.A.S.R. Skøll