Inloggen

×

Vereniging / Geschiedenis / Lustra / Lustrum II 1971-1976

Lustrum II 1971-1976
De A.A.S.R. Skøll viert haar eerste lustrum op eenvoudige wijze. Op de vijfde Dies worden er Onderlinghe wedstrijden gehouden, waarna er ’s avonds een borrel en feestelijke maaltijd volgen. De avond wordt afgesloten met het cabaret van Ivo de Wijs.

Begin jaren zeventig telt Skøll per jaar gemiddeld 20 wedstrijdroeiers. In verband met tegenvallende resultaten, wordt het eerste beleidsplan wedstrijdroeien geschreven. Een aantal bestuursleden zal zitting nemen in de coachvergadering en het bestuur adviseert wedstrijdroeiers hun studieactiviteiten in de winter te plannen.

In het seizoen 1972 vraagt Skøll toestemming om de Varsity te starten. Dit wordt door alle verenigingen van de KNSRB afgewezen. Een jaar later is de Varsity op proef een open wedstrijd voor alle studentenroeiverenigingen.

In 1973 wordt een materiaalcommissie in het leven geroepen. Deze zal sindsdien niet meer uit de organisatie van Skøll zijn weg te denken. In de beginperiode had de commissie met de materiaalcommissaris als taak de aanschaf van boten, met name wedstrijdboten. Deze werden op de bonnefooi gekocht. Het onderhoud werd uitgevoerd door de bootsman van Nereus.

De lichte nieuwelingen vier-met behaalt in 1975 de eerste Varsity overwinning. In dat jaar worden 11 kwalificerende blikken behaald, door 13 roeiers. De dames vier met Will Femer en Jaaike Bouhuys vormen een combinatie met Okeanos en zij komen uit in Duisburg, maar worden laatste.

Er zijn aardig wat roeiers die fanatiek willen roeien, maar geen tijd of zin hebben om wedstrijd te roeien. In 1974 organiseert Skøll voor deze groep roeiers, die dan semi-wedstrijdroeiers genoemd worden, een aparte wedstrijd: de eerste Coupe Nationale des Semi-rameurs. Met 26 inschrijvingen was het toernooi een groot succes. De lijn wordt door de Amsterdamse Roeibond (ARB) doorgezet, door de organisatie van de ARB-regiowedstrijden. Vier keer per seizoen kunnen er wedstrijdjes geroeid worden tegen andere verenigingen in de regio (competitieroeien). De slotwedstrijden worden in dit gebeuren georganiseerd door Skøll. Met de introductie van het zogenaamde semi-wedstrijdroeien, groeide de behoefte aan coaches. Het bestuur organiseerde de basiscoachcursus

A.A.S.R. Skøll