Inloggen

×

Vereniging / Geschiedenis / Lustra / Lustrum VII 1996-2001

Lustrum VII 1996-2001
De opening van het 6e lustrum van Skøll genaamd ‘Al dertig jaar een streepje door’, wordt groots gevierd met een spetterend feest in de loods. Er worden veel activiteiten georganiseerd, onder andere de ARB-Skøll-lustrumwedstrijden en de oude-achten-dag. Skøll gaat op weg naar de viering van haar dertig jarig bestaan op 3 november 1996.

Op 3 november 1996 viert Skøll zijn dertigste verjaardag. Als afsluiting van een jaar lustrum, worden nog twee feesten georganiseerd. De Hot & Horny party begint in verband met de nog steeds voortdurende vergunningenproblematiek om 18.00 uur, maar wordt desondanks een groot succes. Het laatste weekend van het lustrum is gevuld met cabaret ‘De ølijke vijfling’, een ouderdag met vlootschouw en op zondag 3 november een afsluitend gala ‘De vier jaargetijden’ in Delft. Skøll is een dertiger geworden en gaat op weg naar het volgende lustrum.

Onder leiding van de verschillende SB’s en V&O (verbouw & Onderhoud) wordt er flink aan het gebouw gesleuteld. Leden van de gebouwcommissie bouwen nieuwe vlotten van hardhout. De namen van de makers staan aan de onderkant van het vlot. De kosten van deze vlotten bedragen 60.000 gulden. Ook de boeiboorden rondom het gebouw worden vervangen en de dakrand wordt verbeterd. De herentoiletten krijgen een nieuw aanzien, met een heuse ‘pisbak’. In de zomer van 1998 wordt de loods voorzien van nieuwe botenstellingen.Hierna vervangt de gebouwcommissaris van het laatste SB de muur op het balkon en wordt de keuken verbouwd. Tijdens de BAV in juni 2000 stemt de vereniging in met de aanleg van geluidsisolatie. Zo hoopt Skøll voor goed de problemen met buren en politie onder controle te krijgen.

Het contract met hoofdsponsor OVD eindigt na zes jaar hoofdsponsorschap in 1996. In 1997 sponsort Atlas Venture de aankoop van een zware vier-zonder, door Skøllies de ‘Atlas-vier’ genoemd.

Vanaf seizoen ’97-’98 heeft Skøll weer een nieuwe hoofdsponsor. Gedurende twee jaar zal het VISA-logo pronken op de pakjes, de oproei-jasjes, de boten, de riemen en het briefpapier. Na twee jaar sponsoring wordt het contract niet verlengd. Leeuw Bier, sponsor sinds het eerste SB, blijft de leverancier van het gele vocht dat op Skøll gedronken wordt. Eind 1997 tekenen beide partijen een nieuw contract en krijgt Skøll naast een sponsorbedrag ook nieuw meubilair. Tevens sponsort Fjällraven twee maal de Skøll-sprint aan de vooravond van de Randstad. Als Skøll besluit deze sprint af te schaffen, eindigen vooralsnog de contacten met Fjällraven.

Skøll telt in 1997 58 wedstrijdroeiers, 32 coaches en 67 blikken worden binnengehaald. De eerstejaars dames winnen de Head en worden overgangs. Eerstejaars zwaar lijkt de eeuwige tweede plaats te reserveren. Eerstejaars licht presteert het gehele seizoen matig en blijft blikloos. De ouderejaars licht acht daarentegen is de absolute topper van het jaar. Zij winnen de Heineken en Head en vieren vele andere overwinningen. Als afsluiting van het seizoen roeien zij de Henley Royal Regatta. Machiel Koper start de Nations Cup in de SB8+ en eindigt als tiende.

Pieta van Dishoeck wint in 1997 de Randstad en behaalt daarmee na vele roei-jaren de senioren-A status. Op het WK in Aiguebelette (Frankrijk) start zij in de dubbeltwee met Eeke van Nes en wordt vierde. Marieke Pronk, tweedejaars wedstrijdroeier, start hier ook, in de D2- behaalt zij een vijfde plaats. Esther Devilee roeit zich met de D8+ naar een achtste plaats. Derk Fontein verkrijgt een 7e plaats in de H4x.

Alledrie de eerstejaars achten winnen in 1998 de Randstad, een succesvol weekend voor Skøll. Aan het eind van het seizoen zijn een aantal Skøllies weer verzekerd van een internationale uitzen-ding. Evert Groen mag in de LSB2x (combi Argo) naar de Nations Cup in Griekenland, zo ook Marije Deutekom in de DSB2- (combi Nereus). Marije bezoekt ruim een maand later in de D4- ook het FISU-WK. Ook Daniël Haveman en Machiel Koper reisden af naar Griekenland. Zij startten respectievelijk in de skiff en de dubbelvier. Robbert van de Veen en Steven Sjenitzer roeien in Zagreb op het FISU-WK in de H8+.

Pieta van Dishoeck wint het hele jaar door het ene na het andere blik. Met haar roeipartner Eeke van Nes (Die Leythe) wint ze de World Cup in de dubbeltwee. Op het WK in Keulen finishen ze als tweede, 0.9 sec na de Britten. Daarmee behaalt Pieta, na een bronzen plak op het WK in 1996 (Leofwin en Remko), nu een zilveren medaille voor Skøll.

Eerstejaars zwaar 1999 verliest bijna geen enkele wedstrijd. Met negen blikken, waarvan zes kwalificerend, worden zij geprezen binnen de roeiwereld. De eerstejaars dames worden met drie blikken overgangs en eerstejaars licht wint zijn enige blik van het seizoen op de Varsity.

Bij de ouderejaars roeiers zijn het Aukje Zuidema en Pieta van Dishoeck die een internationale uitzending verdienen. Aukje Zuidema start in de lichte dames dubbelvier in Luzern en behaalt daar een tweede plaats. Enige weken later start zij met Kirsten van der Kolk van Nereus in de LD2x in Kopenhagen. Pieta van Dishoeck behaalt bij het WK in St. Catherines (Canada)een bronzen medaille. Zij en Eeke zien de Duitsers en de Chinezen voor zich finishen.

In het eerste seizoen van de 21e eeuw springt geen van de drie eerstejaars ploegen eruit. Alledrie roeien ze een redelijk goed seizoen met plaatsen bovenaan in het eerstejaars klassement. De ouderejaars doen meer van zich spreken. Hurnet Dekkers laat reeds vroeg in het seizoen zien dat zij over veel pk’s beschikt. Als tweedejaars roeister wint ze de Nederlandse ergometer kampioenschappen en verkrijgt daarmee een startbewijs voor het WK ergometeren in Boston. Hier eindigt zij op een vijfde plaats in een nieuw Nederlands record 6.42.20.

Voor het eerst wordt bij de ouderejaars een zogenaamde beste vier gevormd. Een boot die samengesteld wordt, onafhankelijk van het aantal jaren wedstrijdroeiervaring. De A-vier van ouderejaars zwaar met Robbert van de Veen, Steven Sjenitzer, Tjerk Gualtherie van Wezel en Okeanied Erik Landman, kwalificeert zich voor het FISU-WK in Poznan (Polen) en wint hier goud in de acht. Zij worden gecoacht door Arnoud Beens.

De ouderejaars dames vier-zonder verdient uiteindelijk ook een uitzending naar het FISU-WK, door op overtuigende wijze Okeanos te verslaan op de Hollandia. Deze dames vier met Janneke Goudswaard, Klaartje Groot, Nienke Hommes en Hurnet Dekkers neemt een bronzen medaille mee naar huis. Zij worden gecoacht door Ivo Visser, Jasper Smink en Frans Schrijver.

Pieta van Dishoeck en Steffen de Vries zijn de eerste Skøllies die naar de Olympische Spelen (Sydney) gaan. Pieta van Dishoeck roeit hier met Eeke van Nes in de dubbeltwee. In de herkansingen plaatsen zij zich voor de finale. De dag ervoor hebben zij zich in de acht al rechtstreeks voor de finale geplaatst. Tijdens de finale van de dubbeltwee roeien Pieta en Eeke zich via een vierde plaats naar een derde en uiteindelijk via een goede eindsprint naar een tweede plaats. Alleen de Duitsers moeten zij voor laten gaan. Pieta van Dishoeck wint een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Sydney. Een dag later blijkt het feest nog groter te worden. Ook de finale in de D8+ levert een zilveren medaille op. De felicitaties voor Pieta van Dishoeck en haar teamgenoten en coach Steffen de Vries zijn welverdiend. Skøll mag trots zijn op deze twee ereleden.

De werkgroep professionalisering inventariseert in 1998 de mogelijke en noodzakelijke verbeteringen voor de wedstrijdafdeling van Skøll. Tijdens de halfjaarlijkse AV discussiëren betrokkenen over het wel of niet aantrekken van een betaalde coach. Uiteindelijk wordt het voorstel voor de introductie van een coachraad voor de wedstrijdafdeling aangenomen en een betaalde coach is daarmee voorlopig van de baan. De discussie omtrent betaald coachen wordt nog geen twee jaar later heropent. De financiële middelen zijn nog niet gevonden, Skøll staat echter wel open voor de wellicht onvermijdelijke optie van een betaalde opleidingscoördinator.

In 1997 behaalt de eerstejaars dames clubacht Møskøløs vele overwinningen. Evenzo de herenclubacht Natte Drome (’99) en STC (2000). Ieder jaar is er ook onder de competitieroeiers minimaal één ploeg die van zich doet spreken. In ’96 was dit Quo Vadis, in ’97 Lang en Hard HC4+. Vores Ønskedrøm(HC4+) en Scrutate (DB4+) overheersen het competitieveld in seizoen 1998. In 1999 vegen de Aemsteldissers (HB4+) het veld aan, zoals Skønk (DC4+), Gatte Gette(DC4+) en de Rukkers (HC4+) in 2000.De competitieafdeling van Skøll beslaat bijna twee-derde van het totaal aantal leden. Ook hier streeft Skøll een professionelere werkwijze en betere begeleiding na. In navolging van de wedstrijdafdeling stelt Skøll hier een adviesorgaan voor coaches in, de competitieraad. Daarbij probeert Skøll zijn competitieroeiers ook in de winter meer te bieden, in de vorm van een competitie-indoor op Skøll, gegeven door Skøllleden. En de competitiecommissie organiseert begin maart een trainingsweekend voor competitieroeiers.Een nieuw fenomeen is de instapclubacht. Een acht samengesteld uit ex-wedstrijd- en ex-clubachtroeiers die de Head en de Heineken varen. Zowel in 1998, 1999 als 2000 bleek dit voor Skøll zeer succesvol. Een lastig punt blijft echter welke boot voor hen beschikbaar is.

Met de steeds hogere eisen die worden gesteld aan het materiaal, blijft de druk op de materiaalcommissaris hoog. Ieder jaar besteed Skøll gemiddeld 90.000 gulden aan de aanschaf van materiaal. In 1998-’99 werd een recordbedrag van 153.000 gulden uitgegeven. In ’95-’96 verricht het materiaalkader, bij het ontbreken van een materiaalcommissaris, grotendeels het werk. Maar ook in de jaren erna lukt het de materiaalcommissarissen niet om voldoende tijd aan groot onderhoud te besteden. De Task Force Materiaal wordt ingesteld ter ondersteuning van de materiaalcommissaris. Na een jaar Task Force Materiaal (TFM) is geconcludeerd dat Skøll voorlopig twee bestuurders nodig heeft op het materiaalcommissariaat.

Nadat Skøll gedurende vijf jaar een Algemeen en een Sociëteit Bestuur heeft gehad, gaat Skøll weer terug naar één bestuur. Vijf jaar nadat Skøll het gebouw in eigen beheer kreeg zijn er immers veel zaken veranderd. Zo is er veel groot onderhoud gepleegd, draaide de sociëteit in ’97-’98 voor het eerst winstgevend, werd de Head en Heinekencommissie opgericht evenals het Beheer. Skøll lijkt daarmee weer klaar voor één bestuur.

In 1998 start de werkgroep ‘Bestuursstructuur’ met het zoeken naar een nieuwe structuur voor de leidinggevende van Skøll. Op de AV in oktober 1998 wordt het voorstel ‘Besturen doe je samen’ aangenomen. De uitkomst van het voorstel is dat met ingang van het bestuursjaar 1999-2000 Skøll weer door één bestuur geleid worden. Belangrijk blijft de inzet van alle Skøllleden om Skøll draaiende te houden, dit met behoud van de uitstraling die Skøll had in de vijf ‘SB-jaren’.

Skøll krijgt in februari 1999 een nieuwe stamkroeg:’Café Havelaar’ in de steeg. Dankzij het werk van de Havelaarcommissie kost een biertje op dinsdagavond slechts fl 2,50 (euro 1,15).

A.A.S.R. Skøll